Supernova

Supernova

Lisa kommer från Dalarna och blir den första i familjen att flytta till storstaden och studera på högskola. Och hon gör det med besked. Lisa går ut från Handelshögskolan i Stockholm med högsta betyg och gedigen kunskap om hur man skriver ett sexigt CV. Ändå kan hon inte tro att det är sant. Hon har precis fått drömjobbet hos den mest prestigefyllda konsultfirman i hela världen.

Lisa har mycket att lära på jobbet. Men så är hon duktig också. En av de bästa. Hon tjänar stora pengar och vänjer sig vid att köpa märkeskläder, äta på lyxkrogar och åka taxi överallt. Hon vågar ta för sig och livet leker.

Tjejkompisarna börjar dock reagera lite märkligt. Varför surar de? Bara för att hon råkat glömma någon födelsedag eller för att hon kommer lite sent ibland? Dessutom är de alltför misstänksamt inställda till M. Lisa vet att det inte är helt passande. Han är en av de högsta cheferna. Och gift. Men hon och han är ju som gjorda för varandra. Och hon har aldrig tidigare upplevt en liknande kärlekshistoria ...

Livet snurrar på allt fortare för Lisa. Och någonstans mellan transatlantiska flygresor och hemliga möten med M börjar hon tvivla på om det höga tempot är värt sitt pris. Supernova är en fräck, spännande och romantisk roman som både underhåller och väcker viktiga frågor om framgångens pris, jakten på bekräftelse och passion som förblindar. Och vad gör man om man vaknar en dag och inte längre vet vem man är?

Marika om Supernova

"Supernova var en otrolig utmaning för mig att skriva. Dels var det min första bok och jag hade faktiskt ingen aning om hur man gjorde när man skrev en roman. Visst hade jag gått på skrivkurs där jag lärde mig flera matnyttiga saker om karaktärer, motstånd och dialog. I en eller ett par scener. Men vi pratade nästan aldrig om hur man fick ihop en hel bok. Så jag bara började. Från början. Och så småningom utvecklades ett arbetssätt som la ord efter ord, sida till sida, scen efter scen och kapitel efter kapitel…

Men den största utmaningen var faktiskt att bestämma mig för om jag skulle skriva Supernova överhuvudtaget. Som många vet är det i princip tabu att prata om de inre skeendena på konsultföretag som McKinsey – och jag visste att många, särskilt i det äldre gardet, skulle reagera negativt. Jag var tvungen att rannsaka mig själv noga eftersom många delar i handlingen är självbiografiska, och eftersom de då delvis lämnar ut andra människor (trots mina ansträngningar att skala bort specifika detaljer). Allt i Supernova är inte sant, men mycket av Lisas resa är min egen – och det var ett viktigt vägval.

Till sist bestämde jag mig i alla fall för att skriva boken, trots tabun och annat, och det berodde på att jag kände att jag hade en historia att berätta. En historia som kunde betyda något för någon. För visst lever vi en prestationskultur och en komplex samtid där vi, och särskilt unga kvinnor, försöker slå knut på oss själva för att leva upp till en bild av vilka vi borde vara. Det är det Supernova handlar om. Och den här miljön som är så speciell, men som inte på något sätt är unik för McKinsey, är en sådan fantastisk inramning för den berättelsen. Lisas berättelse. Jag hoppas att ni gillar den."

Röster om…

"En underhållningsroman som sticker ut i sin genre. Bra driv, igenkänning för många och underbart med en hjältinna som oftast gillar sig själv.”
Aftonbladet (++++)

”Vilken debut hon gör, Marika King! Jag var fast från sida 1!”
Fru E:s bokblogg

”Det handlar inte bara om ’en bok’. Jag får nya perspektiv på livet i varenda stycke, jag får tänka till på hur jag väljer att leva mitt liv.”
www.annaloverus.se

"Marika King låter sin Lisa rusa fram genom karriärens korridorer utan filter och i ett ursinnigt tempo. Äntligen någon som kan skriva underhållande, sexigt och dessutom med attityd!"
Denise Rudberg

"Pockethöjdare: en riktig bladvändare om en ung, ambitiös kvinnas karriärmässiga uppgång och fall."
Femina

"Yes! Debuterande Marika King har själv jobbat i den branschen och skriver kunnigt om hur tempot och ambitionerna skruvas upp snäpp för snäpp. [...] En tempofylld debut."
Damernas värld

"Supernova är en av de starkaste svenska debuter som jag läst på länge. [...] en medryckande och angelägen bok som kretsar kring ett verkligt problem. Den säger något om vår tid, om könsroller och maktstrukturer, om det tryck en kvinna mitt i karriären kan uppleva. Det är fyrahundratrettio sidor sträckläsning, där nerven är detta lopp, detta nervösa, vansinniga lopp som aldrig går att vinna."
Uppsala Nya Tidning

"King sällar sig till författare som Kajsa Ingemarsson och Hanne Vibeke Holst genom att ställa kvinnan i centrum, att låta henne ta för sig i ett samhällsklimat som är dåligt anpassat efter det mänskliga psyket […]."
Borås Tidning

Har du läst Supernova?

Kommentera den gärna!

Vill du läsa mer om Supernova?

Ta del av de recensioner som jag har listat!

Senaste inläggen

Supernova finns igen!

Hej fina,

nu finns äntligen Supernova som fysisk bok igen. Stress, prestationsångest och bekräftelsebehov är aktuellare än någonsin. Toppat med vänskap, kärlek och längtan efter sig själv såklart:)

Annars har jag också skrivit ett par nya krönikor, t ex den här. Den handlar om svåra val, att det ofta inte funkar att tänka allt eller inget, utan mer eller mindre. Och att vi måste lära oss att stå ut med kognitiv dissonans.

Eller den här, som handlar om autentiskt ledarskap. Om integritet och om att få ta med sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen. Att vilja se en konsekvens mellan ord och handling, mellan värderingar och beteenden, mellan hjärta och hjärna.

Enjoy!

  1. Köpa Supernova som fysisk bok? Lämna ett svar
  2. Krönikör i Tidningen Karriär! Lämna ett svar
  3. Ooops! Lämna ett svar
  4. Projekt längtan nominerad till Stora ljudbokspriset! Lämna ett svar
  5. Äntligen finns Projekt längtan som ljudbok! Lämna ett svar
  6. Läsarbrev… 2 Kommentarer
  7. Time to shine! 2 Kommentarer
  8. Brev till mig själv för 16 år sedan 5 Kommentarer
  9. Föreläsningshöst! Lämna ett svar