Projekt längtan

Projekt längtan

Det har bara gått tre månader sedan Lisa blev sjukskriven för utbrändhet, men hon är redan tillbaka på den prestigefyllda konsultbyrån mitt i Stockholm. Det första uppdraget går lysande och hennes karriärmöjligheter vet nu inga gränser.

Men samtidigt som allt går Lisas väg är det något som skaver i henne – en längtan efter något annat och en önskan om ett mer meningsfullt arbete. Sin vana trogen försöker hon lösa problemet genom att göra avancerade kalkyler över sina livsval, och hon sätter sitt hopp till Excel-arket. Fast riktigt så enkelt är det ju inte att välja väg i livet.

Lisas sökande leder henne till sist till ett volontärjobb i Ghana. Hon kastar sig över arbetsuppgifterna och njuter av sitt nya liv – ända tills hon inser hur svårt det är att hjälpa till i biståndsvärlden. Förstärkning dyker upp från ett högst oväntat håll och även på kärleksfronten verkar Afrika bli en spännande kontinent. Enligt alla kalkyler borde allt vara bra nu, så varför känns det då fortfarande som om något fattas? Vad är det Lisa egentligen längtar efter?

Projekt längtan är den fristående uppföljaren till Marika Kings debutroman Supernova, om prestationsprinsessan Lisa. Det är en roman om jakten på det perfekta jobbet, sökandet efter mening, och om vår skeva bild av Afrika och vad det innebär att ”göra gott”.

Marika om Projekt längtan

"Ja, herregud, vad ska jag säga? Om Supernova var ett Mount Everest att bestiga, var Projekt längtan dalarna och bergen bortom Mount Everest. De man inte ens vet om att de finns förrän de uppenbarar sig bakom bergskanten när man äntligen närmar sig toppen och tror att man är klar. Jag har hållit på länge med den här boken. Delvis beror det på att jag flyttade till Tanzania och fick två barn, men det beror också på själva berättelsen i sig. För hur skriver man om ett sökande som inte har en solklar dramatisk kurva (som i Supernova med uppgång och fall)? Hur gör man en mer cirkulär (eller snarare spiralformad) vandring i livet med tillräcklig framdrift och spänning?

Sedan komplicerades saken av att jag försökte få in två böcker i en:) Och av att jag, mitt i alltihop, upptäckte att jag inte hade ett stöttande förlag utan var tvungen att byta för att få den hjälp jag behövde. Och det fick jag. Förra hösten skrev jag på för Damm förlag och sedan dess har jag stött och blött, lagt till och dragit ifrån, och ut har kristalliserats en aktuell och förhoppningsvis både spännande och insiktsfull resa om sökande och längtan, kärlek och äventyr.

Två tredjedelar av boken utspelar sig i Afrika. Som ni förstår ligger kontinenten mig varmt om hjärtat och jag hoppas att jag bidrar till att göra bilden av den mer nyanserad. Särskilt bilden av oss själva i förhållande till bistånd och utvecklingsländer. Vi antar så mycket. Och vi vet så lite.

En av de mest talande anekdoterna jag har angående det här är de amerikanska turisterna jag träffade på ett flygplan en gång. De berättade om hur de hade tagit med sig två kilo pennor från USA för att dela ut till ”de fattiga barnen” – och hur fantastiskt glada barnen i någon by på landsbygden hade blivit. Med saliga leenden och glittrande ögon berättade turisterna ingående om barnens reaktioner medan jag lyssnade uppmärksamt och blev alltmer illa till mods. Resultatet av deras insats skulle nämligen inte bara bli att den lilla affären i byn, som till vardags sålde pennor till barnen, skulle gå i konkurs. Dessutom skulle barnen, nästa gång det dök upp en turist i byn, förvandlas till tiggare. Pennor är hårdvaluta för de här barnen, det är som pengar. De har nämligen ingenting. I alla fall inte i materiell bemärkelse. För vem är egentligen lyckligast, vi i välfärden eller barnen i fattigdom?

Sådant handlar Projekt längtan om. Men framförallt handlar den om Lisa, hennes fortsatta sökande efter sig själv och meningen med livet. Och någonstans på vägen dyker kärleken upp. Det måste den ju göra. Annars blir det tråkigt, både att läsa och att skriva. I alla fall för mig. Enjoy!"

Röster om

"Jag gillar Lisa för att hon är så framåt och begåvad, med god självkänsla i botten - en sorts kvinnlig karaktär jag tycker jag ser för lite av, speciellt i underhållningslitteratur. King skriver flyhänt och vill samtidigt säga något med sina romaner .”
Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

"Tänkvärd, rapp och rolig. En riktig bladvändare och en av vårens favoriter i feelgoodhyllan.”
Carina Nunstedt, Books & dreams

"Det är fart och fläkt i Kings böcker vilket gör dem till fantastisk underhållningslitteratur. Samtidigt har de ett djup som jag tror grundar sig i det faktum att en stor del av romanen är baserad på självupplevda händelser. Det känns riktigt, nära, verkligt och jag tycker att King har lagt ribban högt för andra böcker och författare inom samma genre.
Bibliophilia.se

"Välskrivet och med kul slanguttryck som kryddar läsningen. Intressant om vad som ger livet mening.”
4 av 5 i betyg, Allas

”Den är F A N T A S T I S K! Värd varenda sekund av längtan.”
Läsare

”Marika King har lyckats riktigt bra med sin uppföljare. Precis som Supernova balanserar ”Projekt Längtan” på chicklitkanten, men är allvarligare, intressantare. Det handlar mindre om att träffa den rätte och mer om att träffa rätt i livet, om man så säger. Jag tycker om det. Och jag tycker om att Marika är träffsäker i sina beskrivningar av affärsvärlden och hur det är att vara ung kvinna mitt i den."
Bokhora.se

”Jag vänder blad lika snabbt i den för mig hemtama miljöskildringen av Vasastan i Stockholm som när författaren skildrar ett Afrika jag aldrig besökt. /.../ Det är en väldigt välskriven roman, helt enkelt.”
Josefine Lindén, dagensbok.com

”Marika King har ett härligt, lättsamt språk och hon bygger i boken upp en stämning som är svår att lägga ifrån sig. Jag vill veta hur det går för Lisa. Kommer hon hitta lyckan, kärleken och svaret på alla sina frågor?”
Kattugglan.se

”Men liksom i Supernova är det här något mer än chic lit. Mer oro. Mer verklighet. /.../ Och jag trivs med Lisa. Stockholmsdelen är intressant men Ghanadelen ger mig som väntat mest. Trovärdigt om expatlivet, byråkrati och korruption, värmen, regnen, Afrika.”
Böcker emellan

”En välskriven bok med driv i berättelsen. Författaren har själv erfarenhet av arbete i affärsvärlden, vilket bidrar till känslan av äkthet i miljöbeskrivningarna. Personskildringarna medverkar till den behagliga läsupplevelsen och huvudpersonen känns sympatisk trots sina brister. Det är lätt att fastna i berättelsen och innan läsaren vet ordet av har halva boken lästs.”
Bibliotekstjänst

”Det känns som om Lisa behövs. Eller också är det Marika King som behövs - hur var det nu, underhållning med djup eller chicklit med svärta.”
Sagas bibliotek

”Gillar blandningen av allvar och kärlek, funderingarna över livet och vad vi gör här. /.../ Hoppas verkligen att hon skriver på fler böcker!! I väntan på det får jag nog ta och tanka hem första boken. Eller åka till Afrika kanske:)”
JoS blog

Har du läst Projekt längtan?

Kommentera gärna!

Senaste inläggen

Supernova finns igen!

Hej fina,

nu finns äntligen Supernova som fysisk bok igen. Stress, prestationsångest och bekräftelsebehov är aktuellare än någonsin. Toppat med vänskap, kärlek och längtan efter sig själv såklart:)

Annars har jag också skrivit ett par nya krönikor, t ex den här. Den handlar om svåra val, att det ofta inte funkar att tänka allt eller inget, utan mer eller mindre. Och att vi måste lära oss att stå ut med kognitiv dissonans.

Eller den här, som handlar om autentiskt ledarskap. Om integritet och om att få ta med sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen. Att vilja se en konsekvens mellan ord och handling, mellan värderingar och beteenden, mellan hjärta och hjärna.

Enjoy!

  1. Köpa Supernova som fysisk bok? Lämna ett svar
  2. Krönikör i Tidningen Karriär! Lämna ett svar
  3. Ooops! Lämna ett svar
  4. Projekt längtan nominerad till Stora ljudbokspriset! Lämna ett svar
  5. Äntligen finns Projekt längtan som ljudbok! Lämna ett svar
  6. Läsarbrev… 2 Kommentarer
  7. Time to shine! 2 Kommentarer
  8. Brev till mig själv för 16 år sedan 5 Kommentarer
  9. Föreläsningshöst! Lämna ett svar